(Magyar) Direkt36 podcast – Van, aki úgy keres milliókat az MCC-ben, hogy alig látják

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Az adás elérhető Soundcloudon, Spotify-on és Youtube-on is.

Áprilisban jelent meg cikkünk a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium luxusköltéseiről. Az általuk tehetséggondozónak hívott központokat országszerte és határon túl is fenntartó intézményről akkor az derült ki, hogy a magyar oktatási rendszerben szokatlanul magas összegeket tud szánni napidíjakra, a diákok utaztatására, külföldi előadók meghívására vagy éppen rendezvényekre.

Az MCC 2023-as télitáborában például a 450 résztvevő egy négycsillagos szlovákiai wellneshotelben kapott szállást – mindezt úgy, hogy a teljes költséget az MCC állta. Emellett a dokumentumokból kiderült az is, hogy az MCC 600 millió forintot költött a rendezvényei ital- és ételellátására. A megkérdezett vendéglátóiparra rálátó források szerint piaci cégek luxusszolgáltatást is tudnak nyújtani az egyes eseményekre szánt keretekből.

Ezúttal fizetésekről szóló dokumentumok jutottak el a Direkt36-hoz, amelyeket Gólya Ágnes dolgozott fel múlt héten megjelent cikkében. Az MCC-ben működő különböző műhelyekben – amelyek szerepét az intézményen belül az egyetemeken működő tanszékekhez hasonlítottunk az adásban – nagyon különböző tevékenység folyik.

„Nagyon ingadozik az, hogy egyes műhelyek mennyire veszik komolyan a feladataikat” – mondta Gólya.

Kérdéses például, hogy a 20 órás munkaviszonyban a Szólásszabadság Műhelyt vezető Koltay András – aki főállásban az NMHH elnöke – pontosan milyen tevékenységet végez.

„Vezeti az NMHH-t, tanít két egyetemen és kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban, emellett műhelyvezető az MCC-ben. Mi a húsz óra elvégzett munka nyomát sem találtuk a dokumentációban”

– részletezte Gólya, aki szerint Koltay elsősorban rendezvényeken szerepelt sokat, de azt nem tudni, hogy ezt műhelyvezetői minőségében tette-e. Koltay foglalkoztatására évi bruttó 12 millió forintot költ az MCC a birtokunkba jutott iratok szerint.

Rajta kívül más ismert nevek is feltűnnek a műhelyekben: ilyen Köbli Norbert forgatókönyvíró és Kálnoky Boris német-magyar származású újságíró, aki X-profilján gyakran oszt meg a magyar kormányzatéval összhangban lévő gondolatokat. Előbbi a dokumentumok alapján 2,3 millió forint nettó körül vihet haza havonta, míg Kálnoky azt az Újságírás Műhelyt vezeti, amely 2,5 főt foglalkoztatott, a bérköltsége 2023-ban pedig 54,2 millió forint volt – amelyből vezetőként valószínűleg Kálnoky kapja arányaiban a legmagasabb fizetést.

A cikk szerzőjével beszélgettünk emellett arról, van-e bérfeszültség az MCC-n belül, mit gondolnak diákok egyes tanáraikról, hogyan védte az előző cikk után Köbli Facebook-kommentben az MCC-t. És még az is szóba került, hogy miképpen változott az MCC-s események étel- és italellátása az utóbbi hónapokban.

Az adás elérhető Soundcloudon, Spotify-on és Youtube-on is.

Borítókép: MCC / Facebook

  • Patrik Galavits

    Patrik graduated in Public and International Administration from the National University of Public Service. He started out as a private sector employee at multinational corporations before he ventured into journalism. He became a reporter and radio show host at Klubrádió, then he produced a podcast and wrote articles at Azonnali.hu. Most recently he worked at Forbes Hungary. In 2019, he won a grant at WDR, a public broadcaster based in Germany. In 2022, he took part in an International Visitor Leadership Program for journalists, organized by the United States Department of State. He has been nominated for the Quality Journalism Award multiple times. His investigative article series involving abuses and sexual harassment at the Hungarian Dance Academy earned him a nomination for the Transparency Soma Award in 2021.